Tuintips februari
In Februari is er niet zoveel te doen in de tuin. Geniet van de vroegbloeiers, zoals de Toverhazelaar of Camellia. Zolang de schep de grond in kan, kun je gerust aanplanten.
Snoeien in februari
Je kunt al wat snoeien, maar alleen tijdens vorstvrij weer. Bijvoorbeeld de klimop bijknippen. De snoei van kornoelje met kleurtakken bevordert jonge groei met de felste kleur. Je kunt nu ook nog prima jouw fruitbomen en -struiken snoeien.
Winters weer en vorst
Bij flinke vorst, pas op dat groenblijvende tuinplanten niet verdrogen. Bescherm wintergroene heesters tijdelijk – zeker ook jouw in vorm gesnoeide exemplaren – tegen uitdroging door fel zonlicht tijdens strenge ‘kale vorst’. Leuk om te weten: wintergroene heesters hebben ook een milieuvoordeel. Schadelijke stoffen zoals fijnstof kunnen door bladeren worden weggevangen. Daarbij zijn wintergroene planten dus ook in de winter effectief!
Onderhoud en bemesten
Onkruid kan alweer gaan groeien: wied wat je ziet. Niet spitten zolang de grond nog bevroren is. Je kunt nu kalk strooien om verzuring tegen te gaan (ook op het gazon). Geef na het strooien wat water (behalve als het gaat regenen). Wanneer je de moestuin op zandgrond hebt, is het tijd om te gaan spitten. Geef fruitplanten kleinfruitvoeding en kruidenplanten moestuinmest, voor de vorming van bloemen en vruchten.
Dieren
Vergeet de vogels niet en strooi af en toe wat broodkruimels of fruit in jouw tuin. Laat het blad ook zoveel mogelijk liggen om een plek te behouden waar insecten en egels lekker kunnen overwinteren.
Mooie planten in februari
Mooie bloeiende planten in februari zijn: Toverhazelaar (Hamamelis) Camellia, Japanse sierkers (Prunus serrulata), Krentenboompje (Amelanchier), Mahoniestruik of Papierstruik (Edgeworthia)