Wanneer de rentevast periode afloopt, is dat een goed moment om uw hypotheek en bijbehorende voorwaarden eens goed tegen het licht te houden. Het aflopen van de rentevast periode biedt allerlei mogelijkheden. Wij geven u graag enkele tips.

Kijk vooruit

U sluit uw hypotheek af voor een bepaalde periode. Daarmee weet u ook wanneer uw rentevast periode afloopt. Uw huidige hypotheekverstrekker zal u kort van tevoren een nieuw aanbod doen. Het is zinvol dit aanbod te vergelijken met wat andere financiers u te bieden hebben. Misschien betaalt u elders een veel lagere rente, of zijn de voorwaarden gunstiger. Dit uitzoeken, kost tijd. Daarom raden wij u aan ruim voor het aflopen van de rentevast periode te beginnen.

Onderhandel over het voorstel

Hypotheekverstrekkers zijn geneigd om nieuwe klanten met een mooi aanbod over de streep te trekken. Bijvoorbeeld met korting op de hypotheekrente. Helaas doen ze dat niet bij bestaande klanten. Zorg dus dat u wat vergelijkingsmateriaal heeft. Let daarbij niet alleen op de rente, maar ook op de voorwaarden bij bijvoorbeeld verhuizing of tussentijdse aflossing. Wie goed geïnformeerd is, kan stevig onderhandelen.

Past de hypotheekvorm nog?

Het is al een hele tijd geleden dat u uw huidige hypotheek heeft afgesloten. In de tussentijd is uw leven misschien wel heel erg veranderd. Ook het aanbod aan hypotheekproducten is de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Het einde van de rentevast periode is daarom een goed moment om de gekozen hypotheekvorm nog eens te overwegen. Past het nog bij u?

Tips bij het einde van de rentevast periode:

  • Vanwege de huidige rentestand is het zinvol zo vroeg mogelijk van hypotheek te veranderen. Oversluiten is vaak al mogelijk in het laatste jaar van de rentevast periode. Daarom: begin op tijd!
  • Probeer na te gaan welke rente uw huidige hypotheekverstrekker aan nieuwe klanten biedt. Vergelijk dit met het voorstel dat u ontvangt.
  • Let op de oversluitkosten! Stapt u over naar een andere aanbieder, dan moet u opnieuw naar de notaris. Ga vooraf na of de extra kosten hiervan opwegen tegen het rentevoordeel.

Er zijn dus heel wat zaken waar u op moet letten bij het aflopen van de rentevast periode. Toch is het zinvol hier tijd en energie in te steken. Alles wat u bespaart op uw maandlasten, kunt u immers aan leukere dingen besteden.

Onze adviseurs zetten graag alle mogelijkheden voor u op een rij. Maak een vrijblijvende afspraak met de Geld & Woning adviseur bij u in de buurt.

Neem contact met ons op