Een huis verbouwen, zodat het helemaal bij uw woonwensen past? Bedenk dan eerst hoe u de verbouwing gaat financieren. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen zijn er verschillende mogelijkheden. Onze adviseurs zetten ze graag voor u op een rij.

U kunt de financiering van uw verbouwing op verschillende manieren organiseren:

  • Uw hypotheek verhogen
  • Uw hypotheek oversluiten
  • Een bouwdepot gebruiken
  • Duurzaam verbouwen

Uw hypotheek verhogen

Bij een verbouwing is het mogelijk de hypotheek te herzien die u bij de aanschaf van uw woning heeft afgesloten. Door het hypotheekbedrag te verhogen, komt er een bedrag beschikbaar waarmee u de verbouwing kunt financieren.

Let op: Afhankelijk van het inschrijvingsbedrag heeft u een nieuwe hypotheekakte nodig. In veel gevallen moet u dus langs de notaris.

Uw hypotheek oversluiten

Momenteel is de rentestand erg laag. Dit maakt het aantrekkelijk om uw hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente. Omdat u minder rente betaalt, dalen uw maandlasten.

U kunt ook overwegen deze ruimte te benutten om de hypotheek te verhogen. Uw maandlasten blijven dan min of meer gelijk terwijl u extra geld beschikbaar heeft om de verbouwing te financieren.

Let op: Een hypotheek oversluiten brengt kosten met zich mee. Sommige banken berekenen een boete. Onze adviseurs kennen de voorwaarden van de verschillende banken en informeren u graag.

Een bouwdepot

De meeste geldverstrekkers stellen als voorwaarde dat u een bouwdepot afsluit. Dit geeft hen de zekerheid dat u het geld aan de bouw of verbouwing besteedt. Een bouwdepot is een rekening bij de geldverstrekker waarmee u alle kosten van de verbouwing betaalt, totdat het depot leeg is. Het geld op deze rekening is afkomstig van de hypotheek. De geldverstrekker zet als het ware een deel van uw hypotheek apart in het depot. Hoe groot dat bedrag is, hangt van een aantal dingen af. Onze adviseurs helpen u graag een goede afweging te maken.

Duurzaam verbouwen

De verbouwing van uw huis is een uitgelezen kans om uw woning duurzamer te maken. Door betere isolatie en energiezuinige installaties kun u aanzienlijk besparen op uw energiekosten. Dit voelt u maandelijks in uw portemonnee. Bovendien verhogen duurzame aanpassingen de waarde van uw woning, én u spaart het milieu. Kortom: alle reden om hier eens goed over na te denken. 

Voor energiebesparende verbouwingen kunt u vaak extra geld lenen, tot 106% van de waarde na de verbouwing.

Bij verbouwen denkt u waarschijnlijk aan meer ruimte of een andere indeling van uw huis. Maar minstens zo belangrijk is de financiële kant van het verhaal. Ten slotte wilt u ook na de verbouwing zorgeloos kunnen wonen. Begin daarom met een gedegen financieel advies. Zo weet u precies wat u aan de verbouwing kunt besteden en komt u niet voor verrassingen te staan. Maak vandaag nog een afspraak met de Geld & Woning adviseur bij u in de buurt.

Neem contact met ons op